בורקס בשר טבעוני עם רוטב פטריות

בורקס בשר טבעוני עם רוטב פטריות

זמן הכנה: 45 דקות. זמן תנור: 30 דקות.

טוב, אני מודה… כל פעם שאני מטבענת מתכון שהיה פעם של אמא שלי ז"ל, אני מתרגשת מחדש – הפעם זה בורקס בשר טבעוני עם רוטב פטריות. זה כבוד די גדול להשתמש במתכון שלה, להפוך אותו למוסרי ולרשות הכלל – שזה לכם 🙂 

אמא

הבורקס הזה היה מככב אצלנו בארוחות שישי כמנה ראשונה, ועכשיו הגיע הזמן שהוא יככב אצלכם – בורקס בשר טבעוני עם רוטב פטריות! אמנם לוקח מעט זמן, אך פשוט להכנה ושווה כל רגע.

לקחתי שבוע שעבר לעבודה, ונתתי לחברים לטעום – איזה חגיגה לאוזניים לשמוע קרניבורים אומרים "וואוו, טעים!"

אז לפני שניגש לעבודה:

חשוב! לא לשכוח להוציא את בצק העלים לילה לפני מהמקפיא ולשים במקרר להפשרה, או להוציא להפשרה בטמפרטורת החדר כמה שעות לפני. את הטחון כדאי כחצי שעה לפני לטמפרטורת החדר, כדי למנוע חתיכות קרח בזמן הטיגון.

בורקס בשר טבעוני עם רוטב פטריות, יאללה לעסק 😀 

רכיבים לבורקס
150 גרם טחון מהצומח של טבעול (קצת פחות מחצי חבילה)
חבילה בצק עלים 
2 בצלים בינוניים
5 שיני שום
1 תפוח אדמה 
1/3 כוס צנוברים
1 כפית עמילן טפיוקה/קמח (לא משנה איזה)
שומשום שחור ולבן
3 כפות שמן זית
1/2 כפית כמון
1/3 כפית בהרט לקובה
1/2 כפית פלפל שחור טחון
מלח

רכיבים לרוטב
1 סלסלה פטריות פורטבלו
1/2 סלסלה פטריות שמפיניון
1 בצל בינוני
חופן קטן של פטרוזיליה
2 כפות שמן זית
1 כף עמילן טפיוקה
1/2 ליטר מים
1/4 כפית אגוז מוסקט
1/3 כפית פלפל שחור
מלח

נתחיל בהכנת המילוי לבורקס. קלפו את תפוח האדמה, פרסו אותו לפרוסות של כ2 ס"מ, הכניסו לסיר עם מים ובשלו עד לריכוך מלא – כ20 דקות

תפוח אדמה לפירה

בינתיים נקצוץ את הבצל לקוביות של כחצי ס"מ, ואת השום נקצוץ דק. נשים במחבת 2 כפות שמן הזית, ונטגן את הבצל עד להזהבה, בין 8-10 דקות על אש בינונית. הוסיפו את השום וצנוברים וטגנו עוד 2 דקות. 

בצל מטוגן

עכשיו נוסיף את הטחון, עם כף השמן הנוספת, ונטגן 2 דקות. נוסיף את התבלינים, נערבב עוד דקותיים – נטעם, נתרגש 😀 ונניח לעיסה להתקרר.

טחון מהצומח

כשהתפוח אדמה מוכן, הוציאו את המים מן הסיר, ומעכו את התפוח אדמה עד לכדי פירה חלק. הוסיפו אותו אל הטחון וערבבו עד לאחידות. חשוב לטעום בשלב זה, ולראות שלא חסר מלח.

פירה תפוח אדמה

עכשיו, החלטה חשובה! בלי לחץ, בלי פאניקה 😆 עליכם להחליט האם אתם הולכים על בורקס גדול או על אישיים, אני אישית אוהבת יותר את הגדול, בעיקר כי זה יותר טעים בעיני – מכיל פחות בצק ויותר מילוי. הקטנים נראים יותר טוב בארוחה חגיגית.

עיסה

לבורקס גדול נדרש כחצי חבילה של בצק עלים, חתכו את הגודל הנדרש עם השקית שעליו, והשאירו אותה – הוא מקל על העבודה, ואינו נדבק למשטח בזמן הרידוד.

חממו בינתיים את התנור בין 180 ל190 מעלות, לפי עוצמת התנור שלכם.

סידור הטחון

רדדו מעט את הבצק, סדרו את המילוי במרכז והתחילו במלאכת הקיפול, תוך כדי שאתם שולפים את הניילון החוצה. חשוב להוריד בעזרת סכין את שאריות הבצק המיותרות, אנחנו לא רוצים אחר כך שהתחתית תהיה עבה מדי. קפלו את שתי הקצוות ושוב הסירו שאריות בצק.

קיפול הבורקס

סדרו על מגש נייר אפיה, והניחו את הבורקס כשהקיפול כלפי מטה. בעזרת סכין צרו פסים עדינים באלכסון (לא לבצוע עמוק) על הבצק.

חיתוך הבצק

הכינו בקערה קטנה עיסה להדבקת השומשום – כפית עמילן או קמח עם מעט מים, ערבבו טוב עד לקבלת עיסה נוזלית (אך לא מדי). מרחו על הבורקס ופזרו את השומשום.

בורקס גדול

במידה ובחרתם להכין בורקסים קטנים, חתכו לריבועים קטנים את בצק, ובצעו את אותן הפעולות.

בורקס קטן

הכניסו את הבורקס לתנור לכחצי שעה, עד לשיזוף סקסי 😉 

בזמן שהבורקס בתנור, נכין את הרוטב. קצצו את הפטרוזיליה דק, חתכו את הבצל לרצועות של כחצי ס"מ, לרוחב. במחבת גדולה, הוסיפו את שמן הזית וטגנו על אש בינונית את הבצל עד לזהבה קלה, כ5 דקות.

בצל מטוגן לרוטב

חתכו את הפטריות גם כן לרצועות של כחצי ס"מ והוסיפו למחבת. טגנו עד לריכוך קל של הפטריות, כ5-7 דקות.

פטריות מטוגנות

בקערה קטנה שימו את עמילן הטפיוקה, הוסיפו מעט מן המים (מתוך ה1/2 ליטר) וערבבו עד לאחידות. שפכו את יתר המים למחבת, הוסיפו את התבלינים, ערבוב קטן, ולאחריהן הוסיפו את העיסה של העמילן. למה ממיסים את העמילן לפני? כדי למנוע היווצרות גושים במחבת.

רוטב פטריות

הנמיכו את האש וערבבו כל הזמן, הרוטב לאט לאט יצטמצם ויסמיך עד לרתיחה. זה הזמן להוסיף את הפטרוזיליה ולטעום. במידה והרוטב מעט סמיך מדי, הוסיפו בעדינות מים וערבבו.

בורקס חתוך

זהו! הוציאו את הבורקס מהתנור, חתכו אותו לפרוסות, רוטב מעל – ולהסתער!

אוי כמה שהמתכון הזה גורם לי להתגעגע לאמא שלי 😥 אני מוסרת לכם אותו באהבה גדולה! בורקס בשר טבעוני עם רוטב פטריות. בתיאבון  🙂

בורקס בשר טבעוני עם רוטב פטריות

 

בורקס בשר טבעוני עם רוטב פטריות – רק המתכון

חשוב! לא לשכוח להוציא את בצק העלים לילה לפני מהמקפיא ולשים במקרר להפשרה, או להוציא להפשרה בטמפרטורת החדר כמה שעות לפני. את הטחון כדאי כחצי שעה לפני לטמפרטורת החדר, כדי למנוע חתיכות קרח בזמן הטיגון.

בורקס בשר טבעוני עם רוטב פטריות, יאללה לעסק 😀 

רכיבים לבורקס
150 גרם טחון מהצומח של טבעול (קצת פחות מחצי חבילה)
חבילה בצק עלים 
2 בצלים בינוניים
5 שיני שום
1 תפוח אדמה 
1/3 כוס צנוברים
1 כפית עמילן טפיוקה/קמח (לא משנה איזה)
שומשום שחור ולבן
3 כפות שמן זית
1/2 כפית כמון
1/3 כפית בהרט לקובה
1/2 כפית פלפל שחור טחון
מלח

רכיבים לרוטב
1 סלסלה פטריות פורטבלו
1/2 סלסלה פטריות שמפיניון
1 בצל בינוני
חופן קטן של פטרוזיליה
2 כפות שמן זית
1 כף עמילן טפיוקה
1/2 ליטר מים
1/4 כפית אגוז מוסקט
1/3 כפית פלפל שחור
מלח

  1. נתחיל במילוי לבורקס: קלפו את תפוח האדמה, פרסו אותו לפרוסות של כ2 ס"מ, הכניסו לסיר עם מים ובשלו עד לריכוך מלא – כ20 דקות. בינתיים נקצוץ את הבצל לקוביות של כחצי ס"מ, ואת השום נקצוץ דק. נשים במחבת 2 כפות שמן הזית, ונטגן את הבצל עד להזהבה, בין 8-10 דקות על אש בינונית. הוסיפו את השום וצנוברים וטגנו עוד 2 דקות. עכשיו נוסיף את הטחון, עם כף השמן הנוספת, ונטגן 2 דקות. נוסיף את התבלינים, נערבב עוד דקותיים, ונניח לעיסה להתקרר.
  2. כשהתפוח אדמה מוכן, הוציאו את המים מן הסיר, ומעכו את התפוח אדמה עד לכדי פירה חלק. הוסיפו אותו אל הטחון וערבבו עד לאחידות. חשוב לטעום בשלב זה, ולראות שלא חסר מלח.
  3. עכשיו, עליכם להחליט האם אתם הולכים על בורקס גדול או על אישיים, אני אישית אוהבת יותר את הגדול, בעיקר כי זה יותר טעים בעיני – מכיל פחות בצק ויותר מילוי. הקטנים נראים יותר טוב בארוחה חגיגית. לבורקס גדול נדרש כחצי חבילה של בצק עלים, חתכו את הגודל הנדרש עם השקית שעליו, והשאירו אותה – הוא מקל על העבודה, ואינו נדבק למשטח בזמן הרידוד.
  4. חממו בינתיים את התנור בין 180 ל190 מעלות, לפי עוצמת התנור שלכם. רדדו מעט את הבצק, סדרו את המילוי במרכז והתחילו במלאכת הקיפול, תוך כדי שאתם שולפים את הניילון החוצה. חשוב להוריד בעזרת סכין את שאריות הבצק המיותרות, אנחנו לא רוצים אחר כך שהתחתית תהיה עבה מדי. קפלו את שתי הקצוות ושוב הסירו שאריות בצק.
  5. סדרו על מגש נייר אפיה, והניחו את הבורקס כשהקיפול כלפי מטה. בעזרת סכין צרו פסים עדינים באלכסון (לא לבצוע עמוק) על הבצק. הכינו בקערה קטנה עיסה להדבקת השומשום – כפית עמילן או קמח עם מעט מים, ערבבו טוב עד לקבלת עיסה נוזלית (אך לא מדי). מרחו על הבורקס ופזרו את השומשום.
  6. במידה ובחרתם להכין בורקסים קטנים, חתכו לריבועים קטנים את בצק, ובצעו את אותן הפעולות. הכניסו את הבורקס לתנור לכחצי שעה, עד לשיזוף סקסי 😉
  7. בזמן שהבורקס בתנור, נכין את הרוטב. קצצו את הפטרוזיליה דק, חתכו את הבצל לרצועות של כחצי ס"מ, לרוחב. במחבת גדולה, הוסיפו את שמן הזית וטגנו על אש בינונית את הבצל עד לזהבה קלה, כ5 דקות. חתכו את הפטריות גם כן לרצועות של כחצי ס"מ והוסיפו למחבת. טגנו עד לריכוך קל של הפטריות, כ5-7 דקות. בקערה קטנה שימו את עמילן הטפיוקה, הוסיפו מעט מן המים (מתוך ה1/2 ליטר) וערבבו עד לאחידות. שפכו את יתר המים למחבת, הוסיפו את התבלינים, ערבוב קטן, ולאחריהן הוסיפו את העיסה של העמילן. למה ממיסים את העמילן לפני? כדי למנוע היווצרות גושים במחבת.
  8. הנמיכו את האש וערבבו כל הזמן, הרוטב לאט לאט יצטמצם ויסמיך עד לרתיחה. זה הזמן להוסיף את הפטרוזיליה ולטעום. במידה והרוטב מעט סמיך מדי, הוסיפו בעדינות מים וערבבו.
זהו! הוציאו את הבורקס מהתנור, חתכו אותו לפרוסות, רוטב מעל – ולהסתער!

Comments

comments

4 תגובות

  • יגאל הגיב:

    יש תחליף לתפוח אדמה ?

    • maayanamran הגיב:

      היי יגאל, אתה יכול ליצור פירה מירק אחר, נגיד בטטה, אבל חשוב שיהיה מירק שלא יגיר נוזלים וירטיב את הבצק. הרעיון הוא שהעיסה תהיה דביקה ולא תתפורר החוצה כשתחתוך את הבורקס. מקווה שעזרתי.

  • רעות הגיב:

    שיאו! כמה זמן לא אכלתי בורקס ברוטב פטריות! עשית לי חשק אדיר 🙂
    נראה מהמם וטעים.

    • maayanamran הגיב:

      תודה רעות 🙂 כיף לשמוע! את חייבת להכין, כבר קיבלתי תמונות מכמה שכבר הכינו לארוחת השישי.
      לא מסובך וטעים בטירוף.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.